Het kan voorkomen dat u voor een buitenlandse instelling een document met apostille nodig heeft. De rechtbank heeft dan met een apostillestempel bevestigd dat het document officieel is. Hoe gaat de aanvraag van dit stempel in zijn werk?
Welke documenten kan men voorzien van een apostille?
De rechtbank kan een apostille afgeven voor Nederlandse documenten en akten van bijvoorbeeld een notaris, een ministerie of een medewerker van de Kamer van Koophandel. Het land waarin u het document gaat gebruiken moet wel aan het Apostilleverdrag deelnemen. Als het land in kwestie hier niet bij is aangesloten, dan moet het document gelegaliseerd worden.
In bepaalde gevallen moet er behalve de rechtbank nog een andere instantie aan te pas komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor documenten die afkomstig zijn van de Belastingdienst.
Originele handtekening
Het stuk dat u van een apostillestempel wilt laten voorzien moet een originele handtekening bevatten die gedeponeerd is bij een rechtbank en die in de landelijke databank staat. Heeft u een document van een overheidsinstelling, dan is het originele briefpapier met een digitale ondertekening ook goed.
U gaat naar een van de Nederlandse rechtbanken om het apostillestempel aan te vragen. Niet op alle locaties is dit echter mogelijk. U kunt ook iemand anders vragen om de aanvraag in uw plaats te doen, zonder dat u hem of haar hiervoor hoeft te machtigen. De kosten van het stempel bedragen 20 euro.
Contact met notaris
Heeft u een akte nodig die u wilt laten legaliseren? Of heeft u hulp nodig in verband met bijvoorbeeld het oprichten van een SBBI of het verkrijgen van een CBF certificaat? Stuur ons dan uw gegevens via het formulier, zodat het notariskantoor in uw regio snel contact met u kan opnemen.
Geef een reactie